пʼятниця, 26 квітня 2019 р.

ВАШ ЗАХИСТ - ІМУНІЗАЦІЯ

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ


Імунопрофілактика на сучасному етапі


З 24 по 30 квітня 2019 року в Україні проходить Український тиждень імунізації. Ця акція проводиться не випадково. Останніми роками загострилася проблема відмов від щеплень. Як наслідок – в 2017 році в Україні почався спалах кору, який продовжується і до сьогоднішнього дня.  Не виключено, що може виникнути епідемічне неблагополуччя і по інших керованих інфекціях – дифтерії, краснусі, кашлюку, правцю і ін.
У період з 1891г. по 70-80-і роки двадцятого століття, коли почалися проводитися щеплення, захворюваність дифтерією, кором, кашлюком, правцем, поліомієлітом, епідемічним паротитом, краснухою в десятки і сотні разів перевищувала відповідні показники  захворюваності, після порівняння з дощеплювальним часом.
Рівні летальності в дощеплювальному періоді досягали 80% при захворюваності правцем,  50% - поліомієлітом, 10% - при дифтерії, 20% і більш -  при кору і  кашлюку.    В Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми. Сьогодні цією хворобою охоплено близько 700 тисяч чоловік, з яких 600 тисяч знаходяться на диспансерному обліку, у тому числі 142 тисяч з відкритою формою туберкульозу.
Офіційне число хворих туберкульозом перевищило 1 % населення. Щорік число хворих збільшується на 40 тисяч, а вмирає — 10 тисяч.         Основною профілактикою туберкульозу на сьогоднішній день є вакцина БЦЖ (BCG). Вона захищає від найнебезпечнішої форми туберкульозу — туберкульозного менінгіту. Відповідно до «Національного календаря профілактичних щеплень» щеплення роблять в пологовому будинку за відсутності протипоказань в перших 3—7 днів життя дитяти. У 7 років при негативній реакції Манту і відсутності протипоказань проводять ревакцинацію.
Загальна цифра всіх смертних випадків від натуральної віспи на початок XIX століття склала 40 тисяч чоловік щорік. У 1796 році в Германії від цієї хвороби загинуло 70 тисяч жителів. Взагалі ж обчислили, що в Європі щорік вмирало від віспи більше 1,5 мільйонів людей.  І лише за допомогою масового щеплення людства вдалося викоренити хворобу.
Активна антиприщеплювальна пропаганда на початку 90х років двадцятого століття зумовила масові відмови від щеплень, що привело до виникнення спалаху дифтерії в цей період і високі показники захворюваності  по інших краплинних інфекціях, керованих засобами імунопрофілактики.
В Україні в 2006 році і 2017р-2018р. наголошувалося ускладнення епідситуації по захворюваності на кір на тлі недостатнього обхвату щепленнями тих, що підлягають. На жаль, з 2009 року забезпеченість вакцинами була недостатньою, що і привело до низького обхвату щепленнями. Ситуацію посилювало і велике кількість відмов. На 23.04.2019г в Мелітопольському районі зареєстровано 50 випадків захворюванням кором, в більшості – це не прищеплені діти і дорослі. У Веселівському районі з початку 2019 року зареєстровано 2 підозрілі на кір випадки. Наразі проводяться лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу.
У Запорізькій області вже 15 років проводяться щеплення проти грипу, для яких щорік використовуються вакцини, що містять актуальні штами вірусів грипу, циркуляція яких прогнозується Всесвітньою Організацією Охорони здоров'я на кожен епідсезон. Аналіз захворюваності грипом щеплених показує, що  епідеміологічна ефективність щеплення досягає 99%. Крім того, летальні випадки від грипу у всьому світі реєструються лише у не щеплених людей.
В той же час, імунізація була і залишається єдиним ефективним засобом захисту від інфекційних хвороб. На сьогодні первинним завданням для всієї медичної громадськості є проведення найактивнішої роботи серед населення з метою повернення довіри населення до імунопрофілактики.
В Україні  діє Закон Україні «Про захист населення від інфекційних хвороб»  від 04.10.2018р. В ст.  8 цього Закону вказано, що профілактічні щеплення проти інфекційних хвороб, включених до календаря  щеплень,  та  профілактичні  щеплення  за  епідемічними  показниками проводяться для громадян безоплатно за рахунок  коштів  місцевих бюджетів та інших джерел,  не заборонених законодавством. 
Постачання  медичних  імунобіологічних  препаратів  для   проведення  профілактичніх  щеплень,  включених  до  календаря щеплень, в тому  числі  для  профілактики сказу,  здійснюються  за  рахунок коштів  Державного   бюджету   України,   а   для  проведення  щеплень  за  епідемічними показниками - за рахунок коштів місцевих бюджетів, а  також   інших   джерел,  не  заборонених  законодавством. Слід зазначити, практично щорік збільшується кількість інфекцій, відносно яких застосовується вакцинація.  На сьогодні в Україні за допомогою вакцинації, здійснюваної за рахунок державного бюджету, проводиться профілактика дифтерії, правця, туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, краснухи, епідпаротиту, вірусного гепатиту В дітям, кору, гемофільної інфекції.

Велике значення мають правильна техніка проведення щеплень і дотримання належних санітарно-протиепідемічних умов при цьому. Таким чином, при правильному відборі і правильній підготовці дитини до щеплення сильних реакцій і, тим більше, ускладнень можна уникнути. Батьки дітей, яким планується проведення будь-якого щеплення, мають бути заздалегідь проінформовані як про проведення щеплення, так і про можливість виникнення побічної дії після вживання імунобіологічного препарату.

У медичній документації здійснюється відповідний запис, під яким підписується один із батьків дитини. Це стосується і дорослих осіб, яким проводяться будь-які щеплення. В той же час, необхідно відзначити, що протипоказання до проведення щеплення мають бути обгрунтованими.
Крім того, в даний час можна прищепити при відповідній підготовці або в умовах стаціонару навіть таку дитину, в якої раніше були стійкі протипоказання. Крім того, обов'язково повинні щеплюватися дорослі кожні 10 років проти дифтерії і правця та дорослі до 30 років від кору.

Згідно ст.15 прийом дітей  до  виховних,  навчальних,  оздоровчих та інших  дитячих закладів  проводиться  за  наявності  відповідної  довідки  закладу  охорони  здоров’я,  в якому дитина перебуває під медичним  наглядом.  Довідка видається на підставі  даних  медичного  огляду  дитини,  якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування в  цьому закладі,  а також якщо їй проведено  профілактічні  щеплення  згідно  з  календарем  щеплень  і  вона не перебувала в контакті з  хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.        
Дітям, які  не  отримали профілактичних  щеплень  згідно   з  календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.  У разі якщо профілактічні щеплення дітям  проведене  з  порушенням  установлених  строків у зв'язку з медичними протипоказаннями,  при  благополучній  епідемічній   ситуації   за   рішенням   консиліуму    лікарів  вони  можуть  бути  прийняті до відповідного  дитячого закладу та відвідувати його.
В разі виникнення якої-небудь сильної реакції на проведення щеплення необхідно відразу ж звернутися до лікаря і не займатися удома самолікуванням.



Немає коментарів:

Дописати коментар